Eind 2013 begin 2014 ging Johan naar cursus componenten in voeding van varkens. Daar heeft hij veel opgestoken over inzicht van voedersamenstellingen. In 2014 heeft Fons de eerste samenstellingen gemaakt. Door de gevolgde cursus heb je gevoel bij de componenten in de verschillende samenstellingen.
Als er zeugen, opfokzeugen, biggen en vleesvarkens zijn, dan zijn veel verschillende rantsoenen noodzakelijk. Wat wil je bereiken met je dieren, dat is natuurlijk de startvraag. Wij willen een opfokzeug van rond de 180-190 kg bij eerste inseminatie. Een zeug die in kraamstal goed melk geeft en voldoende conditie blijft behouden voor de volgende ronde. Biggen die graag naar de voertrog gaan om hun portie op te vreten. Dat vleesvarkens van begin tot einde van de mestperiode, ondanks de hoge groei, scherp gevoerd kunnen worden.
In de afgelopen 10 jaar is dat prima gelukt. Met vinger aan de pols houden door bemonstering om zeker te weten dat je voert wat je veronderstelt te voeren. En realiseer je vooral dat een duur zakje voer pas duur is als het geen resultaat oplevert (in ons geval over de hele linie scherp voeren) èn dat je niet weet wat er in dat zakje zit.
Johan Antonissen te Rijsbergen